Az elferdített igazság visszaüthet

Az elferdített igazság visszaüthet

Az álláskeresők a siker érdekében hajlamosak elferdíteni önéletrajzukban a szakmai múltjukat. Néhány munka nélkül töltött hónap fifikás kozmetikázása vagy a pontatlanul meghatározott munkakör még tolerálható. Ám a rendszergazda nem IT vezető, a közgazdasági egyetemen elvégzett két félév nem gazdasági diploma...


Nem túl gyakori, ám létező csúsztatás a ténylegesnél magasabb szintű végzettség feltüntetése az önéletrajzban. Egy non-profit alapítvány pályázatírói pozíciójára jelentkező hölgy például közgazdászdiplomát tüntetett fel cv-jében. Az állásinterjún jól teljesített, meg is kapta a munkát. Már egy ideje próbaidősként dolgozott, amikor kérték a végzettségét igazoló dokumentumokat bemutatásra. Sokáig hárított, végül kiderült: Valóban járt közgazdaságtudományi egyetemre, de soha nem fejezte be azt. Természetesen azonnal elbocsátották.

A rendszergazda IT-igazgatóként mutatkozott be

Persze nem minden pályázó annyira vakmerő, hogy rögtön a végzettségét ferdítse el. Sokan inkább tényleges pozíciójuk, munkakörük feltupírozására törekednek. Találkoztunk már magát IT-igazgatónak kiadó rendszergazdával és pénzügyi igazgatóként bemutatkozó, egyébként ügyintézőként dolgozó jelölttel is. De nem érdemes csúsztatni, a rutinos HR-esek egy-két keresztkérdéssel azonnal lerántják a leplet a turpisságról.
Gyakran épp azok emelik magukat magasabbra, akik az áhított pozíció bizonyos elemeit ténylegesen ellátják a napi munka során. Számukra a megoldás: erről mindenképp tegyenek említést, de csakis valós feladataik, felelősségi körük megjelölése mellett. Az önéletrajzban a jól hangzó, ám semmitmondó pozíció megjelölések - például adminisztratív munkák esetén az "előadó-" szintén kerülendők.

A pozíciók tartalmánál nagyobb a mozgástér

A valós tevékenységi kör kozmetikázása akkor elfogadható, ha az egyébként kvalifikált, de régóta állást kereső jelölt elhelyezkedése érdekében átmenetileg alacsonyabb pozícióval is beérné: például egy kisebb cég marketingmenedzseri pozíciójából lépne át egy nagyvállalathoz alacsonyabb - brand menedzseri - munkakörbe. Ilyenkor a CV-ben felsorolhatja napi feladatait úgy is, hogy kevésbé domborítja ki benne a vezetői vonulatot.

Az egyetemnél a végzés évét tüntessük csak fel

Szintén kényes pont lehet az önéletrajzban a munka nélkül töltött hónapok, vagy a látszólag indokolatlanul hosszúra nyúlt iskolaévek megmagyarázása. Ám ebben a helyzetben is megengedhető némi szépítés. Tavaly ősszel megszűnt munkahely esetén például a munkaviszony végét jelentő hónapot nem kell feltüntetni, elég csak a munkavégzés évére hivatkozni. Az öt helyett hét év alatt elvégzett egyetemmel ugyanez a helyzet. Mindig a végzés évét tüntessük fel. Ha az állásinterjún hitelesen megindokolható a csúszás oka, ezen biztos nem múlhat a pályázás sikere. A tanulmányok, szakmai képesítések szerepeltetésével is könnyű megcsúszni a banánhéjon. Ezért fontos, hogy még folyamatban lévő szakmai képzést ne tálaljunk kész végzettségként és mindenképpen jelöljük meg a végzés várható időpontját is.

Néhány szavas nyelvtudás nem tárgyalóképes

Tipikus pályázói gyakorlat még a nyelvtudás és a számítógépes ismeretek megszépítése. Ilyenkor az idegen nyelven alig hebegő-habogó jelölt tárgyalóképes nyelvtudással, míg a napi géphasználatban épp csak eligazodó profi Excel-használattal dicsekszik. Ám e két ferdítés néhány idegen nyelvű kérdéssel vagy élesben kiadott számítógépes feladattal azonnal leleplezhető. Ennél is kellemetlenebb, ha a lódításra már csak a hétköznapi munkavégzés folyamán kerül sor...